Painea integrala ajuta inima

painea integrala ajuta inima

Noile indicatii ale dieteticienilor subliniaza importanta fainii integrale si iata un nou argument in acest sens: un studiu intreprins de Scoala de Sanatate Publica de la Harvard, la care au participat 42.850 de barbati.

Potrivit studiului, cei care au mancat peste 25 de grame de fibre integrale pe zi au redus riscul de a se imbolnavi de inima cu 15%. Cei care au mancat mai mult de 11g de tarate, partea cea mai bogata in fibre a painii integrale, au redus riscul cu 30%. Fibrele se gasesc in orez brun, paine integrala, faina de ovaz, popcorn si turte de tarate. Cercetatorii inca mai incearca sa afle cum ajuta fibrele integrale inima. Este posibil ca fibrele sau sterolii din plante sa scada colesterolul. Este, de asemenea, posibil ca antioxidantii sa protejeze impotriva rigidizarii arterelor. Poate doar simplul fapt ca le mancam ne face sa ne simtim satui si astfel sa putem preveni obezitatea, factorul major de risc in aparitia bolilor de inima. Trei-patru felii de paine integrala contin 25 de grame de fibre.

Si pentru ca de multe ori painea de pe piata nu contine exact ceea ce ne-am dori, putem folosi cu usurinta acasa, o masina de facut paine. In ultima vreme au devenit foarte populare si accesibile ca pret si pe piata romaneasca. Usor de utilizat si cu functii complexe care permit coacerea de multe retete variate, cu o masina de facut paine aproape oricine poate face acasa o paine delicioasa. In functie de nevoile si preferintele dumneavoastra, veti avea de ales intre o capacitate mai mare sau mai mica, programe de coacere pentru paine, baghete sau chiar dulceata. Daca sunteti in cautarea unei astfel de masini, am gasit pe net multe informatii despre alegerea unei astfel de masini, moduri de utilizare si chiar retete delicioase.

Stiati ca? Daca punem in mancare mai putin de 16 grame de sare pe zi, nu avem probleme cu tensiunea arteriala. (spune Centrul Medical al Universitatii Utrecht,din Olanda)

Va prezint in continuare o reteta de paine delicioasa care poate fi realizata la masina de paine:

Paine integrala cu maia, o reteta delicioasa, recomandata in special pentru cei care tin diete de tipul Montignac sau dieta Dukan.

1. Pentru pre-ferment, folositi:

  • 200 ml apa;
  • 200 gr. de faina integrala (100 g. faina de secara si 100 g. faina de grau sau puteti schimba cantitatile in functie de gust);

2. Lasati la dospit in cuva masinii timp de aproximativ 10 ore, pana isi va dubla volumul.

3. Adaugati apoi 300 ml de apa si 800 de grame de faina. In functie de modelul masinii, dimensiunile cuvei difera. Ajustati proportional cantitatile, in functie de capacitatea maxima a masinii dumneavoastra.
4. Adaugati apoi sarea, amestecati cu masina si lasati inca o ora la dospit. Mai efectuati cateva ture de framantare si apoi lasati aluatul al dospit, peste noapte.
5. Dimineata, framantati din nou, folosind masina, lasati sa se dezumfle putin si apoi porniti programul de coacere (de 1,5 ore).

La unele masini de paine puteti seta si nivelul de rumenire pentru a crea o crusta frumoasa asemanatoare painilor coapte in cuptor.
Veti obtine astfel o painea delicioasa si, cel mai important, 100% naturala. Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *